Pages

FRIENDS

Sunday, 23 December 2012

Ghoungzhou Sedia Menanti!!!

 Assalamu'alaikum dan selamat petang....



Happy tak terkata... x sangka sebenarnya group kami boleh memenangi Grand Prize.... nak tahu ape x?? Jgn terkejut... kami berpeluang pergi ke China.... ulang lagi sekali...China.... perghhhhh...sgt teruja wooo... jakun lak ayu nie....hihihikk...x caya?? nah gambar setepek...



Ghoungzhou here we come!! Waiting for me....hehe




Pertandingan ini telah dianjurkan oleh CESMED UKM iaitu Projek Menaiktaraf Homestay Pelegong...actually projek nie tlh dijalankan pada semester lepas lagi...kami juga telah berpeluang menginap di Homestay Pelegong itu sendiri untuk merasai sendiri suasana desa di sana....Kami telah diberi tempat tinggal iaitu tidur di rumah keluarga angkat masing-masing...wahhh kiranya, kita ada "family angkat" untuk melakukan apa-apa aktivti selain dapat merasai masakan kampung yang sgt menyelerakan...serious, x tipu memang enak la...sehingga menjilat jari....hehehe...

Masih x faham lgy? ok Ayu explain an dengan panjang lebar lagi supaya korang semua boleh bayangkan ye...hehe....

Konsep Program Tinggal Bersama atau "Homestay Programme” adalah satu bentuk kemudahan tempat tinggal yang baru untuk pelancong. Di bawah program ini, pelancong akan dapat tinggal bersama keluarga tuan rumah yang terpilih dan seterusnya berpeluang mengecapi cara hidup seharian keluarga berkenaan serta kebudayaan Malaysia secara langsung. Melalui cara ini, pelancong akan mendapat pengalaman dan berinteraksi secara terus dengan cara hidup dan kebudayaan rakyat Malaysia. Homestay merupakan di antara cabang-cabang pelancongan desa yang dapat memperkenalkan aktiviti sukan, permainan dan kebudayaan tradisional masyarakat Malaysia.

Home   : Rumah
Stay     :  Tinggal

Aktiviti yang terdapat di Homestay Pelegong

Mengoca
Jungle tracking
Contoh perkahwinan Minangkabau     
Kraftangan: Rotan, Tikar mengkuang, Penanda buku daun getah
      Membuat bahulu dan dodol
            Menoreh getah 
                        Demonstrasi masakan tempatan
            Kebudayaan: Tarian tradisional, Caklempong
           Mandi jeram
           Festival buah-buahan 
                   Pertanian 
     
      Haaa...bnykkan aktiviti yang dibuat...cuma kurang promosi... So, ramai yang x tahu Homestay Pelegong nie... Ouhh ye..lupa nak beritahu Homestay Kampong Pelegong ini dihubungi dengan rangkaian jalan raya yang baik. Kampung ini mudah dikunjungi dimana jaraknya hanya 15 km dari bandar Seremban, 30 km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, dan 55 km dari ibunegara, Kuala Lumpur. 

      
      Ok...sambung semula mengenai projek kami.... kami telah membentangkannya pada Jumaat lepas iaitu 21hb Disember... Group kami adalah group pertama daripada 6 group kesemuanya yang membentangkannya... Pesaing-pesaing kami semuanya hebat2 belaka...x tawu siapa yang nk pilih untuk jd pemenang...Sebelum tuh, memang perah otak  la untuk memikirkannye cmner la na buat...siapkan proposal lagy... memang x tidoo la kami.... kami stay back sampai ke pagi di surau muslimah.... Alhamdulillah, agaknya berkat buat kerja dalam surau kami mendpt idea dan sumber inspirasi untuk menjadikan Homestay tersebut sbg Taman Botani.....hebat x idea kami?? hehe...sampaikan Prof.Fauzi mengatakan kami berfikir hingga sampai ke satelit... group lain plak baru sampai naik kapal terbang... hehehe, rasa satu pujian yang x disangka-sangkakan.... 

      Selepas presentation tuh, mmg rasa lega sgt...lepas semua beban yang ada....n berbaloi-baloi...hasilnya kami berjaya dan mendapat ganjaran yang setimpal dengannya...hehe... x sbr nak pegi Ghoungzhou... korang pown mzty nk ikot jgk an?? jomlah g ramai2....tambang sendiri ye....hihihikkk =P  Kami bersyukur sgt3...terima kasih....terima kasih YA Allah....terima kasih....=)

Siap ada gitar lagi u...konsert Band Hijau.... hehehe =)


 
Awesome presenters......kawan aku nie.....hehehe ^_^


Semua nga khusyuk mendengar....fokus2...huhu

Kami sibuk bergambooo...muka da lepas present....dari kiri Me, Adess n Cha heheh =P

Mereka...dari kiri Bella, Mia dan Killa...

Yehhhaaaa.... x sbr nak g... muka happy je semua...hehehe

Akhir sekali, muka sememeh je aq...*abaikan* heheh...yg penting menang woiii...korang adoo?? hihihi =PP

   
     Di sini, Ayu ingin merakamkan juta-jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat terutama sekali kpd kumpulan Ayu... tenks for your co-operation... u did it girlzzzz.... well done!!! Jumpa nnt di Ghoungzhou ok!! hehehehe..... c yaaaa~ 








3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...